20.6 C
Amsterdam
Saturday, July 20, 2024
HomeGeen onderdeel van een categorieModerne huizen: inspiratie, kenmerken en mogelijkheden

Moderne huizen: inspiratie, kenmerken en mogelijkheden

Wanneer je een nieuw huis wilt laten bouwen en van een strakke vormgeving houdt, dan zijn moderne huizen een goede optie. Ook wanneer je je huis wilt renoveren is een moderne bouwstijl erg geschikt. Vaak worden de begrippen moderne woning en eigentijdse woning door elkaar gehaald. Echter zijn moderne huizen en eigentijdse huizen niet hetzelfde. Bij een eigentijdse woning worden er meerdere verschillende bouwstijlen gebruikt. Bij een moderne woning wordt echter maar één bouwstijl gebruikt, de moderne bouwstijl. Moderne huizen hebben zo overeenkomstige kenmerken. Een huis is pas modern als deze gebouwd is volgens de moderne bouwstijl. Wat houdt deze moderne bouwstijl precies in? En hoe creëer je een modern huis?

Kenmerken van een moderne bouwstijl

Moderne huizen kenmerken zich door eigen unieke kenmerken. De moderne bouwstijl is te omschrijven als minimalistisch en strak. In moderne huizen zijn dan ook weinig kleuren en decoratieve elementen te vinden. Dat wil echter niet zeggen dat gezelligheid en huiselijkheid niet van belang is. Je ziet daarom steeds meer moderne huizen met een rieten dak. Bij moderne huizen wordt veel gebruik gemaakt van glas, staal en beton. Verder worden ook veel duurzame materialen gebruikt om het milieu zoveel mogelijk te sparen. Aan de buitenkant van moderne huizen zijn vaak rechte muren en hoeken van industriële materialen zoals beton te vinden. Vaak worden aan de voorkant van een modern huis weinig ramen geplaatst, terwijl deze aan de achterzijde juist nadrukkelijk aanwezig zijn. De vele ramen zorgen voor veel lichtinval in de woning. 

Moderne woning bouwen

Wanneer je een moderne woning wilt laten bouwen, zal je eerst op zoek moeten gaan naar een geschikte architect. Kies voor een architect met een portfolio die je aanspreekt. Samen met de architect kunnen je ideeën besproken worden. Vaak is heel veel mogelijk. Zo zijn er meestal een aantal standaard ontwerpen, maar je kunt moderne huizen ook helemaal naar eigen ontwerp laten bouwen. Waar nodig zal de architect advies geven op het gebied van materialen. Vaak wordt voor de profielen gebruik gemaakt van aluminium, aangezien dit materiaal niet alleen sterk is, maar ook bijdraagt aan de moderne uitstraling. Voor de vormgeving aan de buitenkant wordt ook gebruik gemaakt van onder andere steen, beton, hout en metaal. De kosten van moderne huizen zijn sterk afhankelijk van het ontwerp en zullen dus met de architect besproken moeten worden. 

Moderne woning inrichten

Om een modern huis te creëren moet de woning ook modern ingericht worden. De moderne kenmerken zie je allereerst veel terug in de vloerbedekking. Tegenwoordig zijn gietvloeren erg populair in moderne huizen. Gietvloeren zorgen voor een strak effect en zijn daarnaast ook onderhoudsvriendelijk, een win-win situatie dus. Ook licht kan erg bijdragen aan een moderne uitstraling. De grote ramen waar veel natuurlijk licht doorheen straalt dragen allereerst al bij aan dit aspect. Ook wanneer het donker wordt, kun je met verlichting je interieur een moderne uitstralen geven. Hiervoor kies je het beste voor minimalistische lampen of design lampen in een industriële stijl. Verder is het aan te raden om gebruik te maken van neutrale kleuren, zoals wit. Tot slot dragen ook bijvoorbeeld zwevende trappen, inbouwkasten en open trapportalen bij aan de moderne uitstraling. 

Moderne huizen van prefab

Als je graag een modern huis wilt, dan kun je voor een moderne prefab woning kiezen. Prefab staat voor prefabricated, wat inhoudt dat de woning kant-en-klaar is. De woning wordt dus in een fabriek gemaakt. Alle onderdelen worden hier onder perfecte omstandigheden gemaakt, waardoor de kans op fouten klein is. Deze onderdelen worden vervolgens naar de bouwplaats gebracht, waar ze in elkaar worden gezet. Het voordeel van prefab moderne huizen is dat deze binnen korte tijd (10-14 weken) op jouw bouwgrond worden geplaatst. Een ander voordeel is dat de kosten van een prefab woning al van tevoren bepaald zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. De uiteindelijke kosten van de woning zijn van de situatie afhankelijk. Voor een woning die enigszins royaal is moet je uitgaan van bouwkosten rond de €180.000. 

Moderne huizen van beton

Wanneer je een moderne woning wilt bouwen, is beton een goede keuze qua materiaal. Dit industriële materiaal zorgt voor strakke gevels en lijnen. Ook is beton als materiaal erg stevig en duurzaam. Wanneer de woning snel gebouwd moet worden, is prefab betonbouw een goede keuze. Een alternatief is gietbeton, waarmee je bijna elke vorm kunt gieten. De bouw kost wel iets meer tijd omdat het gietbeton moet drogen. Een modern huis van beton bewaart de koelte, zodat het zomers in huis lekker koel blijft. Wanneer je beton net iets te industrieel vindt, kun je de woning met platen afwerken.

Featured articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most recent articles

en_USEnglish